Vilken Magnet?

 Så, vilken magnet ska du köpa för Magnetfiske?

Det finns egentligen bara 2 olika sorters magneter som fungerar bra till magnetfiske och det är Neodymmagneter  och Ferritmagneter.
Innan du bestämmer dig för vilken magnet det blir, så behöver du tänka på hur du kommer använda magneten, vilken storlek på saker du vill få upp och vad du har råd med såklart. Ferritmagneter är billigare men samtidigt svagare och känsligare än Neodymmagneter.

Här får du lite mer detaljerad information om dom båda:

Neodymmagnet:

vilken magnet för magnetfiske?

En neodymmagnet (”Neodymium magnet” på Engelska), även kallad ”Rare-earth magnets”, är faktiskt en av världens starkaste magneter. De är extremt kraftfulla och ”explosiva”. Med det menar jag att de greppar tag i metallföremålen med en smäll och släpper inte i första taget.
Neodymmagneter är förmodligen bäst i alla situationer när det gäller magnetfiske.

Återigen: De är extremt kraftfulla och borde hållas borta från barn! Om du får fingrarna mellan magneten och någon form av metallyta (bil, kylskåp etc.) kan det bryta dem!

För-och nackdelar

+ Extremt kraftfull.
+ Hög hållbarhet.

Dyrare än en ferritmagnet.

Kolla in den här artikeln om hur du bygger den perfekta riggen för magnetfiske med en neodymmagnet.

Ferritmagneter (Keramiska)

vilken magnet för magnetfiske? ferrit eller neodymmagnet

Ferritmagneter (Ferrite Magnets på Engelska) är samma material som dina kylmagneter (Keramiska) och kostar mindre än en Neodymmagnet, men är långt ifrån lika kraftfulla och sprickor mycket enklare. Men det är en bra magnet att börja med om man inte är riktigt säker på om man kommer gilla hobbyn. 

För-och nackdelar

Billigare än en neodymmagnet.
Har en större diameter och täcker därmed ett större område.

 Spricker mycket lättare.
 Inte i närheten av att vara lika kraftfull som en Neodymmagnet.

Pot/Cup Magneter

Både neodym och ferritmagneter kommer med alternativet ”Pot/Cup”. Det betyder att magneterna är monterade i en stålkopp med en sida öppen. Stålkoppen tvingar magnetens dragkraft genom den öppna sidan och gör den starkare på just den sidan.

Min personliga slutsats:

Om du bara vill magnetfiska efter mindre saker som fiskedrag och saker i den storleken, så köp en ferritmagnet och prova. Men vill dra upp skattkistan, köp då en Neodymmagnet från MagnetfiskeButiken.se