Enkel rigg med en stark neodymmagnet – 75mm och 240kg lyftkraft

Den enkla riggen med en extremt stark neodymmagnet.

Här kommer en beskrivning på vad du behöver till den vanligaste och enklaste varianten av rigg, med en extremt stark neodymmagnet.

Det du behöver för att sätta igång är:

En magnet av typen Neodymmagnet, med en sluten ögla.

Jag rekommenderar att du har en med en styrka på 240-450kg och en ytterdiameter på minst 75mm för att få så stor yta som möjligt.  Just denna jag länkar nedan har en lyftkraft på 240kg.
(Klicka här för att komma till produkten på MagnetfiskeButiken.se)

magnetfiske-neodymium-magnet-75mm-240kg

Flätad lina med sydda öglor

En riktigt kraftig lina är att rekommendera. Diametern på 8mm gör att denna lina ligger riktigt bra i handen. En tunnare lina blir svårare att greppa och har större risk att gå av.

(Klicka här för att komma till produkten på MagnetfiskeButiken.se)

Den har även 2 sydda öglor, den stora öglan kan du fästa direkt i magnetens lyftögla och därför slippa hålla på med knopar osv.

Den medföljande karbinhaken är avsedd till att förankra repet i fasta föremål på land, för att undvika att hela repet följer med när du kastar ut magneten. Den är alltså inte tillräckligt kraftfull för att fästa repet till magneten med.

Vill du ändå ha en karbinhake att fästa repet i magneten så har du en sådan här: https://magnetfiskebutiken.se/produkter/rep/karbinhake-med-sakerhetslas

Tips på extra säkerhet

Ytterligare ett tips för att minska risken att fastna med magneten mellan stenar. Ta en gammal PET-flaska som är ungefär lika bred som magneten. Kapa av toppen så att du får en ”tratt”. Gör ett hål i mitten av korken så att repet precis går igenom och sätt tratten som en ”hatt” på ovansidan av magneten.
Då hjälper tratten till att glida förbi stenar och stockar mycket lättare tack vare sin spetsiga form.