DIY: Rigg med dubbla 100mm Ferrite (Keramiska) magneter


Hur du bygger en rigg med dubbla ferrite pot/cup magneter.

Denna rigg med dubbla ferrite-magneter är kanon om du vill stå från land och kasta. Den får ett brett ”sökområde” och håller sig plan på botten.

Det här använde jag:
  • 2x 100mm Ferrite (Keramiska) pot/cup magneter med en styrka på 65kg per magnet. (Länk till produkten på Ebay)
  • 2x M10 Lyftöglor (Honor).
  • 2x M10 Bultar i lämplig längd.
  • 4x M10 Låsringar.
  • 1x 3x30x30mm fyrkantsprofil, ca 250mm lång.
  • 1x 30m (100ft) Paracord 550 (Länk till prudukten på Ebay)
  • 1x En tom 500ml plastflaska
Så här gjorde jag:

Jag började med att leta fram en lämplig fyrkantig stålprofil. I detta fall så hade jag en gammal rostig låg med måtten 30x30mm och en godstjocklek på 3mm. Den kapade jag ned till en längd på 250mm. Sedan borrade jag 2st hål (Rakt igenom hela då alltså) för M10 bultarna, ca 3cm in från ändarna.

När det var klart så penselmålade jag profilen med en lämplig rostskyddsfärg.
30x30mm Stålprofil

När profilen hade torkat ordentligt så högg jag tag i de 2 lyftöglorna, 2 bultarna och 4 låsbrickorna. (Även bultar och låsbrickor var något jag hade hemma)
m10 lyftöglor

Satte en låsbricka på ena bulten och stoppa i den i magnetens hål, igenom profilen, sedan ytterligare en låsbricka och till sist lyftöglan. Avslutade med att drå åt hela paketet enligt bilden nedan.

åtdragningDubbla ferrite magneterDubbla ferrite magneter

Efter att ha gjort precis likadant på andra sidan så ser den ut såhär: (notera även vilken vinkel jag satt lyftöglorna)Dubbla ferrite magneterDubbla ferrite magneter

Nästa steg var att fästa ”flötet”. (500ml plastflaska). Jag letade fram en lämplig skruv och någon form av tätning för denna (För att inte få in massa vatten i flaskan). Hittade en liten skruv och en gummibit som jag klippte till.
Skruv med tätning
Sedan tog jag bara och borrade ett hål för skruven i både korken till flaskan och i mitten av stålprofilen. Viktigt att bara ett hål som är mindre än gängorna på skruven! 
(Ursäkta att repet redan är ditsatt på denna bild, var lite för snabb och glömde ta bild på enbart korken..) Borrat hål
Sedan tog jag en skruvdragare och drog i det enligt bild nedan:
Monterat skruv och tätning

Jag använder mig av ett 30m långt ”Paracord 550” rep med färgen ”Olive”.

Repet har jag trätt igenom båda lyftöglorna och slagit en vanlig knut på båda, för att sedan gå tillbaka och slå en knop mitt på repet för att skapa en triangel. Knopen jag använde mig av kallas  ”Blake´s Hitch”. Med en sådan sorts knop så blir den ”glidande” och kan justeras för att få allting rakt. När jag hade fått det rakt så låste jag fast det med hjälp en stripes.

Allt enligt bild nedan, som även är slutresultatet av riggen.
Dubbla ferrite magneter